Yüksek Performans Kültürünün Geliştirilmesi ve Firma Başarısına Etkileri - Hüseyin Yılmaz; Atila Karahan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Her işletme, işletim sistemi fonksiyonu gören bir kültüre sahiptir. Bir örgütün varsayımları, inançları, değerleri, kabulleri, düzenlemeleri ve tüm bunlarıortaya koyma şekline ilişkin davranışlarıkurum kültürünü meydana getirir. Örgüt kültürü, örgütlerin uzun dönemli etkinliği ve performansıüzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Performans kültürünün yaratılması, bireylerin, takımların ve örgütlerin performansınıyönetmek için sistematik bir yaklaşımın ortaya konulmasınıgerektirir. Böylesi bir kültür içerisinde, performansın sürekli iyileştirilmesinde ve daha yüksek işletme sonuçlarına ulaşılmasında değişim sırasında uyumlu olurlar ve onu aktif olarak desteklerler. Bu araştırma, yüksek performans kültürü ve onun örgütlerde yaratılmasıiçin teorik bir çerçeve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Yazar, kültür, örgüt kültürü ve yüksek performans kültürü kavramlarınıaçıkladıktan sonra yüksek performans kültürünün yaratılmasına dönük teorik bir çerçeve geliştirmiştir. Ayrıca yazar, liderin yüksek performans kültürüne dönük sorumluluğunu ortaya koymaktadır. Nihayet tartışma, daha genişve kültürel bir bakışnoktasından, yüksek performans kültürünün işletme başarısına katkısının incelenmesi üzerine odaklanmıştır.