Türkiye Selçukluları Döneminde Buzun Kullanımı ve Konya ile Çevresinde Bulunan Buzhaneler - Zehra Odabaşı (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kış aylarında toplanan buzlar ve sıkıştırılan karın ot ve samanlara sarılarak kuyularda saklanması yöntemi tahminen en az 3000 yıllık bir uygulamadır. Türklerin Orta Asya'dan beri kar ve buzu kullanarak bunun saklama yöntemini bildikleri anlaşılmaktadır. Türkler, yaşadıkları coğrafi bölgelerin sıcaklık değerlerinin genellikle düşük olmasına rağmen yine de yaz aylarında artan hava sıcaklığına bağlı olarak serinlemek üzere kar ve buza ihtiyaç duymuşlardır. Batı Asya'da soğuk olarak muhafaza edilmesi gereken gıda maddeleri dağlarda ve doğal buz mağaralarında kar ve buz yardımıyla korunmuştur. Anadolu'da da Selçuklular döneminde ilkel ama yine de işlevsel olan buzhanelerde buz üretimi yapılmış, gıda maddeleri buz ile muhafaza edilmiş ve ihtiyaç durumunda bunların nakli yine buzlarla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada Türkiye Selçukluları dönemi vakfiyeleri ile kaynakları ve Osmanlı dönemi arşiv belgeleri kullanılarak Konya ve çevresinde bulunan buzhaneler ve bunların özellikleri hakkında bilgi verilecektir.