Odgovornost za štetu zbog oštećenja brodice na vezu – teret dokazivanja : [prikaz presude] - Vesna Skorupan Wolff (Poredbeno Pomorsko Pravo)
Korisnik veza, kao tužitelj u sporu, potraživao je naknadu štete zbog oštećenja svoje brodice. U trenutku štetnog događaja brodica se nalazila na vezu u moru u tuženikovoj marini, na temelju ugovora o godišnjem vezu sklopljenog između stranaka u sporu. U ovoj pravnoj stvari, na tužitelju (korisniku veza) nije bio teret dokazivanja o tome tko je odgovoran za nastalu štetu na njegovoj brodici. Pretpostavljala se tuženikova odgovornosti za štetu, pa je na njemu bio teret dokazivanja kako on ne odgovara za štetu. Tuženik (marina) trebala je dokazati da je šteta na tužiteljevoj brodici nastala bez njegove krivnje, odnosno dokazati postojanje okolnosti koje isključuju njegovu odgovornost.