2008 KÜRESEL KRİZİ SONRASI DÖNEMDE TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN MALİ ORANLAR YÖNTEMİYLE FİNANSAL DURUM ANALİZİ - Mehmet KARAHAN; Mustafa ÖZDURAN (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Yirminci yüzyılın son çeyreğinden itibaren ülke ve dünya genelinde meydana gelen birçok kriz, tabii olarak diğer sektörlerle birlikte Türk ihracatının önemli başatlarından tekstil sektörünü de etkilemiştir. Krizin etkilerine dair yapılan çalışmaların devamı niteliğindeki bu çalışmada, 2008 dünya ekonomik krizi sonrası dönemde tekstil sektörünün mali oranlar aracılığıyla finansal durum analizi yapılmıştır. Çalışmada, İMKB’ye kayıtlı 27 tekstil işletmesi ele alınmış, bu işletmelere ait 2006-2010 yılları arasındaki mali tablolar kullanılarak, finansal durum analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda tekstil sektörünün 2008 krizi sonrası dönemde; likidite oranlarında, faaliyet oranlarında ve mali yapı oranlarında istatistiksel olarak anlamlı artışlar olduğu belirlenmiştir. Kriz sonrası dönemde tekstil firmalarının karlılık oranlarlarının hala negatif olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, kriz sonrası dönemde işletmelerin kârlılıklarının hala pozitife döndürülememesine rağmen, 2008 yılı ortalamalarına göre önemli iyileşmeler olduğu şeklinde yorumlanmıştır.