MODIFICĂRI PERIOPERATORII PRIVIND CALITATEA VIEȚII LA PACIENȚII CIROTICI CU SPLENOPATIE PORTALĂ DE INTERES CHIRURGICAL - Владимир КОЗАКОВ; Думитру КАЗАКУ; Александру ФЕРДОХЛЕБ; Калина БУГОР; Мариана ОУШ; Влад МОИСЕЙ (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale)
Splenopatia portală asociată cu hipersplenism sever simptomatic este o complicație frecventă a cirozei hepatice [1, 4], adesea de interes chirurgical. Splenectomia laparoscopică și devascularizarea esofagogastrică a căștigat o poziție de greutate în domeniul hipertensiunii portale. Noi am evaluat 156 de pacienți cirotici chirurgical asistați în Clinică pentru splenopatie portală (aa. 2013-2023), abordare laparoscopică (SPLL, n=64) sau convențională deschisă (SPLT, n=92), asociată în 69,9% cazuri (109/159), cu ligatură variceală endoscopică (LVE). Caracteristicile clinico-endo-imagistice ale bolnavilor și calitatea vieții, conform chestionarului pentru boala hepatică cronică (SF-LDQOL), au fost comparate între grupuri, în funcție de metoda chirurgicală. Rezultatele demonstrează că DVA+SPL are un impact pozitiv asupra calității vieții (QoL-quality of life), constant la 12-18 luni de la realizarea operației. Scorul mai scăzut al QoL, pentru subdomeniile studiate la 3-5 ani postoperator, poate fi explicat prin cumularea factorilor de risc dominați de depresia hepatică și eventualele complicații.