Osmanlı Tıp Metinlerinde (15-17. Yüzyıl) Hava - Sağlık İlişkisi - Mükerrem Bedizel Aydın (Skad)
Klasik dönem Osmanlı tıp eserlerinde üzerinde durulan konulardan biri degerek sağlıklı olmak, gerekse sağlığı korumanın altı temel şartından (esbâb-ısitte-i zarûriyye) biri kabul edilen havanın özellikleridir. Eski tıp inancınagöre sağlığın bozulmasının en başta gelen sebebi, insandaki kuvvetlerin hare-kete geçiricisi olan ve dolayısıyla hayatiyeti sağlayan ruhun dengedeki hali-nin havadan etkilenerek bozulmasıdır. Bu sebeple sağlıklı olmanın ilk koşuluiyi hava teneffüs etmektir.Bu çalışmada klasik dönem Osmanlı tıp eserlerinde yer alan hava - sağlıkilişkisi metinlere müracaat edilerek incelenecektir.