ENTEGRE RAPORLAMADA ÇOKLU SERMAYE ÖĞELERİNİ TEMSİL EDEN GÖSTERGELERİN BELİRLENMESİ: TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜ ÖRNEĞİ - Güler Aras; Filiz Mutlu Yıldırım (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Kurumların finansal performanslarının yanındafinansal olmayan performanslarını da artırarak rekabet avantajlarını koruma vepiyasa değerlerini maksimize etme çabaları entegre raporlama konusundakiçalışmaları önemli ve gerekli kılmıştır. Çalışmada, entegre raporlamada çoklusermaye öğelerini temsil eden göstergelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede, belirlenecek göstergelere temeloluşturmak amacıyla sermaye öğeleri ile bu öğelere ait göstergeler üzerinde araştırmayapılmıştır. Ardından, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan mevduatbankalarının 2014 ile 2017 yılları arasında paylaştıkları halka açık verilerintümü içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda,literatür ve uygulamada öne çıkan, aynı zamanda ulaşılabilirliği yüksek olangöstergeler belirlenmiştir. Bu çalışma, entegre raporlamada değerlemeninsağlıklı bir şekilde yapılabilmesi ve şeffaf bir ölçüm sunabilmesi için gerekliolan karşılaştırılabilir, temsil gücü yüksek göstergeleri belirlemesi yönüylebir kılavuz niteliği taşımaktadır.