Nitrik Oksit Sentaz NOS İnhibitörlerinin Sıçanlarda Çok Düşük Frekanslı Manyetik Alanın İndüklediği Analjezi Üzerine Etkileri - Gökhan Arslan; Olca Kılınç; Ahmet Şevki Taşkıran; Ayşe Demirkazık; Ercan Özdemir (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Elektromanyetik alanın EMA farklı ağrı türlerini azalttığı bilinmektedir. Bununla birlikte, manyetik alanın analjezik etki mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır. Bu çalışmanın amacı, nitrik oksit sentaz NOS inhibitörlerinin sıçanlarda çok düşük frekanslı EMA maruziyeti ile oluşan analjezi üzerine etkilerini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 72 yetişkin erkek Wistar albino sıçan yaklaşık 230 ± 12 g ağırlığında kullanıldı. Sıçanlar, 22 ± 2 °C oda sıcaklığında, 12 saat aydınlık/karanlık siklusun sağlandığı ve ses yalıtımı olan ortamda tutuldu. Elektromanyetik alan 50 Hz , her gün dört defa 30 dakika süre ve 15 dakika aralıklar ile 15 gün boyunca uygulandı. Analjezik etki ölçümü tail-flick ve hot-plate testleri ile gerçekleştirildi. Analjezi testinden önce sıçanlara nitrik oksit donörü SNAP 30 mg/kg ve NOS inhibitörleri L-NAME 40 mg/kg ve 7-NI 25 mg/kg intraperitoneal olarak enjekte edildi. Verilerin istatistiksel analizinde varyans analizi iki yönlü ANOVA kullanılmış ve çoklu karşılaştırma Tukey testleri ile yapıldı. İstatistiksel olarak anlamlılık düzeyi p