AVRUPA PARA BİRLİĞİNDE EURO’NUNTÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNE ETKİLERİ - Murat Çetinkaya; Serdar Alunok (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Dünya ekonomisinde büyük değişikliklere neden olacak Euro, AB' de bütün finansal piyasaları şekillendirirken, kur dalgalanmalarını ve risk ortamını da ortadan kaldıracaktır. Bu olumsuzlukların ortadan kalkması Euro bölgesinin büyüme oranının artmasını sağlayacaktır. Euro bölgesinde tek paranın kullanılmaya başlamasıyla oluşacak mikro ekonomik etkinliğin artması ve makro ekonomik istikrarın oluşması AB ekonomisi açısından olumlu etkilere neden olacağı düşünülmektedir. Avrupa Birliğinin, Avrupa Parasal Birliğine (Euro'ya) geçişi birliğe üye olma çabasında olan ülkemize hiç kuşkusuz ki önemli etkileri olacaktır. Bu oluşumda ülkemiz coğrafi yakınlık ve fiyat avantajı kullanarak olumlu gelişmeler sağlayabilecektir.