KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERİN ORGANİZASYONEL YAPILARI VE YÖNETİCİLERİN ÇALIŞMA FALİYETLERİNİN ULUSLARARASI FAALİYETLERE YETERLİLİĞİNİN ÖLÇÜLMESİ - Nedim YÜZBAŞIOĞLU (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) ekonomide üstlendikleri roller ve katkıları başta araştırmacıların, siyasilerin ve ekonomi bürokrasisinin çoğunluğunun ilgisini çekmesine rağmen, bu işletmelerin organizasyon yapısı ve yönetim pratikleri üzerindeki tartışmalar büyük işletmeler üzerine yapılan tartışmalara nazaran daha az ilgi çekmektedir. Konya’da 70 firmada yapılan ampirik çalışmada işletmelerin sahip yöneticileri tarafından adapte edilen organizasyonel yapı, yönetim faaliyetleri ve onların yaşam tarzları hakkında bilgi toplayıp, verilerin KOBİ hakkında genel kabul gören düşünceler ve yargılarla örtüşüp örtüşmediğini çalışmanın çerçevesinde açığa çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışma sonuçları, bir çok bakımdan, genel kabul gören paradigmaları desteklemekte beraber bazı bakımlardan ise araştırma bulguları var olan modellerle farklılıklar göstermektedir. Örneğin bizim örnek kümemiz daha çok toplantı yapmak ve yazılı iletişim kullanmak yerine yüz yüze görüşmek eğiliminde ve literatürün önerdiğinden daha az esnektir. Çalışmanın bulguları Minzberg’in işletmeler basit ve daha az kompleks bir yapıya sahiptirler, yöneticiler ise değişik roller üstlenmektedirler öngörüsüyle tamamen örtüşmemektedir.