Thurstone Tipi Bir Tutum Ölçeği Geliştirme Çalışması - Recep BİNDAK; Cahit PESEN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada Thurstone’ın eşit görünen aralıklar metodu kullanılarak bir matematik tutum ölçeği geliştirilmiş ve güvenirlikgeçerliğine ilişkin bazı bulgular sunulmuştur. Ölçeğin maddeleri daha önce yapılmış bir çalışmada kullanılan Likert tipi matematik tutum ölçeğinden alınmıştır. Çalışmada 48 hakem yargısından elde edilen veriler kullanılarak ölçek maddeleri için belirsizlik katsayıları ve madde ölçek puanları hesaplanmıştır. Güvenirlik – geçerlik çalışması için kullanılan veriler dokuzuncu sınıfa devam eden 66 öğrenciye ölçek uygulanması ile elde edilmiştir. Ölçeğin test-yarılama güvenirlik katsayısı ve benzer ölçekler geçerliği için bazı kanıtlar sunulmuştur. Ayrıca Thurstone tipi ve Likert tipi matematik tutum ölçekleri psikometrik özellikleri açısından karşılaştırılmıştır.