De Re MEDIJI : POLITIKA MEDIJA - Misko Suvakovic (Srpska Politička Misao)
Namera mi je da dijagramski postavim jednu moguću potencijalnu teoriju De-Re medija lociranu u savremenosti globalnih ekoloških, ekonomskih, ratnih i, svakako, klasnih kriza. Razmatrana je piosebna situacija transformacije slike sveta u događaj sveta, drugim rečima, načinjen je obrt od prikazivanja sveta do izvođenja sveta ili izvođenja u svetu. Postavljena je rasprava o sredstvima medijskog rada, proizvodnje i delovanja, tj. o instrumentima i njihovim konstruktivnim funkcijama. Analiziran je kontekst medijskog rada, proizvodnje i delovanja posredstvom modela dispozitiva/aparatusa. Reinterpretirana je iz agrarne nauke i ratne terminologije teorija rojeva te primenjna na novi pojam medijuma/medija. Preuzeta je i primenjena tradicionalna i moderna rasprava razlike De Dicto i De Re sudova. Postavljena je teorija De Re medija u odnosu na koncepte medijuma i medija, postmedijuma i postmedija, digitalnih i postdigitalnih medija.