نقدی بر کتاب History and Theory in Anthropology (تاریخ و نظریه در انسان‌‌‌شناسی) - زینب شریعت نیا; هادی وکیلی (پژوهش‌نامۀ انتقادی متون و برنامه‌های علوم انسانی)
کتاب تاریخ و نظریه در انسان‌‌‌شناسی[i] نوشتة آلن بارنارد (Alan Barnard)، پژوهش‌‌گر و نویسندة برجستة مطالعات انسان‌‌شناختی، به‌‌ویژه انسان‌‌شناسی آفریقای جنوبی، ازجمله آثار ارزش‌مند در حیطة انسان‌‌شناسی است. بارنارد در این کتاب ماهیت نظری انسان‌‌شناسی را درطول تاریخ و دربین آرای اندیشمندان و متفکران برجستة این علم بررسی می‌کند و ضمنِ مقایسة آرای اندیشمندان به ریشه‌‌یابی نظریه‌‌ها و مکاتب فکری ارائه‌‌شده در حوزة انسان‌‌شناسی می‌پردازد. هدف این کتاب بررسی آرای پیش‌گامان مطالعات انسان‌‌شناسی، تکامل‌‌گرایی در همة ابعاد آن، نظریة اشاعه‌‌گران دربارة مناطق فرهنگی، کارکردگرایی و کارکردگرایی ساختاری، نظریه‌‌های عمل‌‌محور، دیدگاه‌‌های پردازشی و مارکسیستی، جوانب مختلف نسبی‌‌گرایی، ساختارگرایی و پساساختارگرایی، دیدگاه‌‌های پست‌‌مدرنیسم و تفاسیر اخیر است. این کتاب را باید مروری بر نظریه‌‌های انسان‌‌شناختی و مشکلات مرتبط با آن‌‌ها دانست، اما چون به جزئیاتِ رویکرد‌‌ها و اندیشه‌‌های نظریه‌‌پردازان نمی‌پردازد، ایجاز و اختصار عبارات و مطالب کتاب از وضوح مفهومی آن می‌‌کاهد و توضیح و تکمیل بیش‌‌‌تری را می‌‌طلبد.کلیدواژه‌‌ها: