Odwiedziny domowe jako okazja do głoszenia Ewangelii Chrystusa - Tomasz Krzesik (Polonia Sacra)
Współczesny człowiek jest dumny z różnych osiągnięć cywilizacyjnych, w tym także na poziomie środków i narzędzi międzyludzkiej komunikacji. To wszystko jednak nie zastąpi osobistego spotkania człowieka z drugim człowiekiem. Nie ma wątpliwości, że spotkanie to fundamentalne doświadczenie w budowaniu relacji międzyludzkich. Okazją do takiego spotkania są odwiedziny domowe. W artykule podjęty został temat możliwości głoszenia Ewangelii w sytuacji odwiedzin domowych. W poszczególnych częściach artykułu ukazane zostały miejsca biblijne, które mówią o odwiedzinach domowych z udziałem Jezusa i apostołów. W tym samym kontekście przytoczone zostały przykłady z życia wybranych świętych. W artykule podjęta została także próba określenia metodologii odwiedzin domowych.