شناسایی روابط فیلوژنتیکی گندم های زراعی و اجداد آن بر اساس توالی یابی ژن (HKT) - آرش فاضلی (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
شوری یکی از مشکلات مهم در اراضی کشاورزی دنیا می‌باشد، به طوری که سالانه میلیون‌ها تن نمک از طریق آبیاری وارد خاک‌های زراعی می‌شود. گندم اولین و مهمترین گیاه زراعی دنیا است که غذای اصلی بیش از یک سوم مردم جهان را تأمین می‌کند. روش های نوین ژنتیکی همچون توالی‌یابی امکان ارزیابی دقیق و سریع مواد ژنتیکی در سطح DNA و RNA را فراهم نموده است. لذا به منظور شناسایی تنوع آللی ژن HKT از گونه‌های زراعی و وحشی گندم استفاده شد. بذور در گلدان های پلاستیکی کشت شدند و در مرحله دو تا سه برگی DNA به روش دویل و همکاران (1990) استخراج گردید. PCR با یک جفت پرایمر اختصاصی تکثیر و محصولاتPCR خالص سازی و توالی یابی شدند . نتایج، تنوع نوکلئوتیدی بین گونه‌های مورد بررسی و گندم نان موجود در NCBI را نشان داد. نتایج توالی‌یابی در سطح DNA نشان داد که گونه آژیلوپس اسپلتوئیدس با 9/98 درصد، بیشترین شباهت و نمونه‌های گندم وحشی آژیلوپس کوداتا و آژیلوپس تریانسیالیس با 9/93 درصد کمترین شباهت را در مقایسه با گندم نان NCBI نشان می دهند، در حالی که هوردئوم اسپونتانئوم تنها 5/36 درصد، کمترین شباهت را با توالی NCBI نشان داد. درخت‌های فیلوژنتیکی که در سطح DNA با روش UPGMA ترسیم شدند نتایج بالا را تایید نمود. همچنین روش‌های فیلوژنتیکی DNA نشان می‌دهد که Ae. speltoides و گندم نان در یک زیر گروه قرار گرفته‌اند که نشان دهنده این است که ژن HKT از Ae. speltoides به واسطه الحاق وارد گندم نان شده است.