COVID-19 PANDEMİSİNİN PALYATİF BAKIM SOSYAL HİZMET UYGULAMALARINA YANSIMALARI - Gökben Kangalgil Balta; Seval Bekiroğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
COVID-19 pandemisi, sağlık sisteminin önemli bir bileşeni olan palyatif bakım hizmetlerinin sunumuna ilişkin düzenlemeler yapılmasını gerektirmiştir. Her geçen gün artan vaka ve ölüm sayıları, önleyici tedbirlere yönelik çabaları da beraberinde getirmiştir. COVID-19 pandemisi ile birlikte palyatif bakım hastaları ve yakınlarının bakım sürecinde yaşadıkları zorluklar katlanmış, dolayısıyla müdahalelerde de çeşitli zorluklar ortaya çıkmıştır. Sosyal kısıtlamalar, ziyaretçi kısıtlamaları ve fiziksel mesafeden kaynaklı yüz yüze iletişim kaybı palyatif bakım kapsamındaki sosyal hizmet uygulamalarını ve müdahale yöntemlerini etkilemiştir. Teknoloji ağırlıklı yöntemler, pandemi sürecinde birbirinden uzakta kalan hasta ve yakınları arasındaki iletişimi sağlamada ve bağı kurmada sosyal hizmet uzmanları için önemli destek araçları olmuştur. Teknoloji ağırlıklı yöntemler aracılığıyla COVID-19 sürecinde bilgilendirme, aracılık, yas desteği ve sağlık çalışanlarına yönelik destek sosyal hizmet uzmanlarının gerçekleştirdikleri faaliyetler arasında öne çıkmıştır. Bu çalışmada, ilgili literatürden yararlanarak COVID-19 pandemisinin palyatif bakım sosyal hizmet uygulamalarına yansımaları ele alınmıştır.