MEDYADA DEZENFORMASYON SORUNSALI VE MANİPÜLASYONUN GÜCÜ: İDEOLOJİ VE SÖYLEM AÇISINDAN SEÇİM HABERLERİNİN SİYASAL İLETİŞİMDEKİ ROLÜ - Fatma Çakmak (Selçuk İletişim)
Medya, manipülasyon etkisi nedeniyle, ekonomik veya siyasal açıdan güce sahip olanlar ve olmak isteyenler tarafından kıskaca alınan bir sistemde, dezenformasyon karmaşası içerisinde var olmaya çalışmaktadır. Bir taraftan medyanın bu yapısı, diğer taraftan kitlelerin ona duyduğu ihtiyaç, medyanın durumunu daha da karmaşık bir sürece sokmaktadır. Gazetelerin manipülasyon gücünün ve haber üretiminde tarafsız yayın konusundaki dezenformasyon sorunsalının, ideolojinin hayat bulduğu haber söylemi bağlamında ele alındığı bu çalışmada; birbirinden farklı sahiplik yapıları bulunan Milliyet, Cumhuriyet, Star ve Türkiye gazetelerinin 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile ilgili haberleri, üç gün süreyle, T. A. van Dijk’ın eleştirel söylem çözümlemesi yöntemiyle analiz edilmiştir. Gazetelerin haberlerini kendi ideolojileri doğrultusunda nasıl yapılandırdıklarını, kitleleri hangi yönde manipüle etmeye çalıştıklarını ve dolaylı olarak partilerin siyasal iletişimlerine nasıl etkide bulunduklarını ortaya koymayı amaçlayan çalışmanın sonucunda; gazetelerin habercilik anlayışlarında “tarafsızlık” tan bahsedilemeyeceği, her gazetenin ideolojik yanlılığını açık veya kapalı bir şekilde haberlerine yansıttığı, hatta gazetelerin haberciliğin ötesine geçerek, birer propaganda aracına dönüştüğü ortaya çıkarılmıştır.