Medyaya Yönelik Kuramsal Tanımlamalarla İlgili Muhabirlerle Yapılan Saha Araştırması - Ömer Özer (Selçuk İletişim)
Bu araştırmanın temel amacı, liberal-çoğulcu ve eleştirel iletişim yaklaşımları içinde konumlanan bilim insanlarının bakış açılarının ve tanımlamalarının muhabirlerce nasıl kabul edildiğini ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın önemi, kuramsal düzeyde yapılan önerme ve tartışmaların ve/veya mevcut metin ve bazı başka veriler üzerinde gerçekleştirilen araştırmaların sunduğu sonuçların, profesyonellerce ne ölçüde doğrulandığının/doğrulanmadığının ortaya konulmasından gelmektedir. Araştırma sonucunda, muhabirlerin -göreceli denilebilecek düzeyde- liberal-çoğulcu yaklaşımın medyaya çoğulcu demokrasilerde yüklediği işlevin Türkiye'de gerçekleşmediğini düşündükleri ortaya çıkmıştır. Başka bir anlatımla muhabirler medyaya yüklenilen işlevin doğru olduğunu, Türkiye'de medyanın bu işlevi yerine getirdiğini düşünmektedirler. Ancak muhabirler, 4. Güç işlevinin yerine getirilmesi için ortaya konulan “kamuoyunun sesini gündeme taşımak ve siyasal iktidarı denetleme” işlevlerini yerine getirmediğini belirtmektedirler. Buna karşılık muhabirler, eleştirel yaklaşımın medyaya yönelik tanımlamalarını doğru bulmaktadırlar.