Holly„Wooden Heart”. Filmowa kariera Elvisa Presleya - Joanna Stacewicz (Kwartalnik Filmowy)
W toku swojej kariery aktorskiej Elvis Presley zagrał w ponad 30 filmach fabularnych. Jego filmowe debiuty, datujące się na drugą połowę lat 50., były obiecujące. Obrazy te wpisywały się w popularny nurt kina opowiadającego historie młodych buntowników, a sam Presley szykowany był na następcę Jamesa Deana. Splot rozmaitych okoliczności udaremnił jednak te plany i odmienił bieg jego kariery aktorskiej. Wkrótce wykrystalizował się specyficzny model filmu z udziałem Presleya, tzw. Elvis movie – konwencjonalna produkcja o schematycznej fabule i papierowych bohaterach, znacznie odbiegająca jakością od standardów pierwszych, rokujących wiele nadziei obrazów. Ta seria banalnych muzycznych komedii niefortunnie skategoryzowała cały filmowy dorobek Presleya. Obecnie wiele spośród tych produkcji doczekało się już rehabilitacji, a w toku dyskusji nad aktorskim talentem piosenkarza ujawniane są kolejne tytuły znakomitych filmów, w których, z winy swojego menedżera, Presley nie zagrał.