ОЦІНКА СТАТИСТИЧНИХ ЙМОВІРНОСТЕЙ НАСТАННЯ НЕГАТИВНИХ КОМБІНАЦІЙ НЕБАЛАНСІВ У БАЛАНСУЮЧІЙ ГРУПІ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНИЙ ЕФЕКТ - Р. О. Марченко; Т. С. Герасімов; О. В. Цеслів (Ekonomìčnij Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni "Kiïvsʹkij Polìtehnìčnij Institut")
Стаття присвячена аналізу особливостей участі у балансуючих групах як механізму інноваційного підходу для зменшення витрат постачальників природного газу на комерційному балансуванні. Розглянуті усі можливі ситуації, що можуть виникнути у балансуючий групі, зроблена оцінка ймовірності настання кожної та проведена класифікація ситуації по внеску на економічний ефект: нейтральні, позитивні та негативні. Сформовано різні варіанти умов участі у балансуючій групі, кожний з яких може бути економічно вигідним для учасників в залежності від додаткових умов. Продемонстровано зменшення витрат постачальників природного газу на комерційному балансуванні, при різних умовах участі у балансуючій групі. Зазначено, що подальших досліджень потребують наступні аспекти: необхідність розробки критерія допуску нового учасника до балансуючої групи, дослідження додаткових факторів, таких як: повітряна тривога, відключення електроенергії на ймовірність настання позитивних та негативних ситуацій.