Avrupa Birliği'ndeki KOBİ'lerin finansmana erişimine yönelik destekler, COSME program incelemesi - İstemi Çömlekçi; Utku Can Aydın (Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi)
Dünya’daki ticari blokları göz önünde bulundurulduğunda tüm ekonomilerin temel taşı olarak KOBİ olgusu ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda ülkelerin uygulayacağı KOBİ politikaları, sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözümler oluşturulması ülke ekonomileri için öncelik durumundadır. Bu çalışmanın amacı COSME programının finansal bileşenlerini kullanan KOBİ’lerin istatistiklerinden yola çıkarak programın analiz etmek ve KOBİ’lerin bu programdan nasıl daha fazla yararlanacağını ortaya koymaktır. Bu çalışmada Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu’nun yayınladıkları raporlardan faydalanarak, KOBİ’lerin finansmana erişimine yönelik destekler ve komisyon tarafından kurgulanan COSME programı incelenmektedir. Bu çalışmada istatistiki veriler incelenirken içerik analizi yönteminden faydalanılmıştır. Araştırmanın örneklemini COSME programından faydalanan ülkeler oluşturmaktadır. Bu çalışma sonucunda COSME programının finansmana erişim enstrümanlarını kullanan KOBİ’lerin programdan daha fazla fayda sağlaması adına hangi faaliyetlerde bulunması gerektiği ortaya konulmuştur.