АНГЛОМОВНІ ВІДЕОКЛІПИ YOUTUBE ЯK ЗАСІБ ВІДНОВЛЕННЯ ПІЗНАВАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ В УМОВАХ ВІЙНИ - Оксана Богданівна Хомишак (Інформаційні технології і засоби навчання)
Наукова розвідка презентує результати дослідження психолого-педагогічної доцільності застосування англомовних відеокліпів YouTube задля переключення уваги дітей молодшого шкільного віку під час перебування в укритті, вдома чи евакуації в умовах військових дій в Україні. На основі вивчення та аналізу достатньої кількості психолого-педагогічної, методичної літератури та навчальних програм актуалізовано проблему імплементації цифрових технологій задля організації спільної англомовної діяльності батьків і дітей молодшого шкільного віку в надзвичайних умовах. Особлива увага зосереджується на англомовних відеокліпах YouTube, що трактуються автором як ресурсно-пізнавальний засіб для дітей молодшого шкільного віку під час війни. Проаналізовано психолого-педагогічні переваги використання англомовних відеокліпів YouTube для дітей молодшого шкільного віку. Укладено рейтинг найпопулярніших англомовних дитячих YouTube-каналів. Уточнено критерії відбору англомовних відеокліпів YouTube для дітей молодшого шкільного віку. Презентовано авторський досвід просвітницької роботи серед батьків у соціальній мережі Facebook та месенджері Telegram для організації англомовної діяльності дітей під час російсько-української війни. Визначено дидактичну цінність рекомендованих англомовних відеокліпів YouTube та виокремлено їх тематику, мовний інвентар і мовленнєві функції. Продемонстровано емоційно-мотиваційний, пізнавальний і творчо-комунікативний етапи роботи з англомовними відеокліпами YouTube. Здійснено анкетування батьків щодо ефективності використання англомовних відеокліпів YouTube задля покращення психоемоційного стану дітей молодшого шкільного віку під час російсько-української війни. На основі аналізу результатів опитування дорослих встановлено позитивний вплив використання запропонованих англомовних відеокліпів YouTube на переключення уваги дітей молодшого шкільного віку та їх психоемоційне відновлення в умовах бойових дій.