Sendromsuz hastalarda çok sayıda süpernümerer diş: İki olgu sunumu - Fatma Büşra Doğan; Bilgün Çetin; Faruk Akgünlü (Selcuk Dental Journal)
İlave dişler, 20 adet süt ve 32 adet daimi dişe ek olarak gelişen diş ya da diş benzeri yapıları tanımlamak için kullanılmaktadır. Süpernümerer de denen bu ilave dişlerin çevresel ve genetik etkilerle oluştuğu düşünülse de etyolojisi tam olarak aydınlatılamamıştır. Çoklu süpernümerer dişler genelde kleidokranial displazi, Gardner sendromu ve Cruzon sendromu gibi çeşitli sendromlara sahip bireylerde gözlenmektedir. Sendrom ile ilişkili olmayan ve çok sayıda süpernümerer dişe sahip vakalar oldukça nadir gözlenmektedir. Bu nedenle, bu makalede hiçbir sendromu bulunmayan iki adet çoklu süpernümerer dişe sahip olgunun sunumu amaçlanmıştır. İlk olguda; 27 yaşında erkek hastada bir adet sürmüş altı adet gömülü olmak üzere yedi adet süpernümerer diş tespit edildi. İkinci olguda; 23 yaşında erkek hastada beş adet sürmüş yedi adet gömülü toplam on iki tane süpernümerer diş saptanmıştır.