Boy kısalığı olan çocukların serum ürotensin 2 düzeylerinin igf-1 ile ilişkisi - Döndü Ülker Üstebay; Ömer Ertekin; Hayrunisa Bekis Bozkurt; Sefer Üstebay; Damla Binnetoğlu; Muhammed Yayla (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Çalışmamızda boy kısalığı olan çocuklardaki Ürotensin 2’nin serum düzeylerini araştırarak İGF-1 ve İGFBP-3 gibi büyümeden sorumlu olan endojen maddeler arasındaki korelasyonu değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 150 hasta ve 30 sağlıklı çocuk değerlendirmeye alındı. Bunlar kontrol, ailevi boy kısalığı, yapısal boy kısalığı, malnütrisyon ve çölyak olacak şekilde 5 gruba ayrıldı. Bunlarda kendi içinde İGF-1 ve İGFBP-3 düzeyleri düşük yada normal olacak şekilde gruplandırıldı. Bulgular: İGF-1 düzeyi normal olan ailevi boy kısalığı olan çocukların, düşük İGF-1 düzeyi olan yapısal boy kısalığı, malnütrisyonlu ve çölyak grubundaki çocukların serum Ürotensin 2 düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur. İGFBP-3 düzeylerine göre ise tüm gruplarda Ürotensin 2 düzeyi kontrole göre yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda Ürotensin 2’nin çocuklarda büyüme gelişme geriliği ve boy kısalığı fizyopatolojisinderol alabileceği düşünülmektedir