Domy zdrowotno-wypoczynkowe Stowarzyszenia Chrześcijańsko–Narodowego Nauczycielstwa Szkół Powszechnych w okresie międzywojennym - Joanna Zagdańska (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Lata zaborów, a przede wszystkim czas trwania I wojny światowej spowodowały znaczne pogorszenie stanu zdrowotności narodu polskiego. Sytuacja wymagała radykalnych działań i ogromnych nakładów finansowych. Tymczasem nowo odrodzone państwo polskie miało bardzo znikome środki na stworzenie w pełni profesjonalnej służby zdrowia. Oczekiwano więc – od różnego rodzaju środowisk pracujących zawodowo współuczestnictwa w organizacji ogólnopolskiego frontu walki o zdrowie i wypoczynek obywateli. Pierwszym środowiskiem, które pięknie wsparło w tym zakresie rząd polski byli nauczyciele, zrzeszeni w kilku organizacjach i stowarzyszeniach. Wśród nich było Stowarzyszenie Chrześcijańsko–Narodowe Nauczycielstwa Szkół Powszechnych, powstałe we wrześniu 1921 roku. Efektem dobrowolnych opodatkowań przedstawicieli tej patriotyczno – narodowej organizacji było wybudowanie, a następnie utrzymywanie Domów Zdrowia w Sewerynówce pod Szczawnicą i w Zakopanem oraz Domu Wypoczynkowego w Jastrzębiej Górze. Niektóre z tych ośrodków funkcjonują po dzień dzisiejszy.