Zagrożenia ekologiczne społeczności lokalnych. Straty w województwie pomorskim, po nawałnicy z dnia 11/12 sierpnia 2017 r. - Czesław Wodzikowski (Studia Ecologiae et Bioethicae)
W artykule przedstawiono skutki nawałnicy z dnia 11/12 sierpnia 2017 roku w kontekście zagrożeń ekologicznych społeczności lokalnych na obszarze dotkniętym nawałnicą w województwie pomorskim. Zaprezentowano szacunkową wycenę strat materialnych z podziałem na: straty w lasach, w infrastrukturze sieciowej, rolnictwie, budynkach mieszkalnych, mieniu publicznym i przedsiębiorstwach. Dane o stratach zostały opublikowane przez Pomorski Urząd Marszałkowski w 2017 r. w dokumencie Raport w sprawie szacunków strat bezpośrednich po nawałnicy w dniach 11-12 sierpnia 2017 roku w województwie pomorskim. Autor odnosi się również do zagadnienia usług ekosystemów i odporności środowiska w aspekcie bezpieczeństwa ekologicznego, którego celem jest zachowanie równowagi środowiska przyrodniczego oraz jego struktur i procesów niezbędnych do przetrwania i sprawnego funkcjonowania człowieka (Michałowski 2015: 14), oraz do kwestii zrównoważonego rozwoju w kontekście jakości życia lokalnych społeczności. Przyjęto hipotezę, że bezpieczeństwo ekologiczne w skali lokalnej jest uzależnione od stanu głównych typów ekosystemów występujących na analizowanym obszarze, w tym przypadku lasów, a szczególnie od usług generowanych przez te ekosystemy, co bezpośrednio przekładać się będzie na jakość życia lokalnych społeczności.