Sistema educativo e sociedade no Portugal moderno - Rogério Fernandes (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
Sistema educatiu i societat al modern Portugal. La trajectòria de l'educació al Portugal modern -durant el període liberal fins a finals del segle passat, i més tard durant la dictadura salazarista- palesa una constant incapacitat de la política educativa monàrquica o republicana per construir l'escola popular. És una història de trobades i estranyaments, de diàlegs i de silencis, d'accceptacions i de rebuigs. El sistema educatiu portuguès, gestionat per tal de satisfer els interessos dels "notables", no aconsegueix democratitzar-se i obrir-se a tots els portuguesos. Cal veure aquest procés en el marc de la situació social de les classes treballadores de la ciutat i del camp. L'autor subratlla l'acció escolar popular dels intel·lectuals del primer socialisme portugués.