Pulmoner balon valvüloplasti yapılan çocuklarda kalp kateterizasyonu sonuçlarının değerlendirilmesi - Bülent Oran; Ahmet Sert; Eyüp Aslan; Derya Arslan; Derya Çimen; Osman Güvenç (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Bu çalışmada, çocuk kardiyoloji kliniğimizde üç yıl boyunca pulmoner balon valvüloplasti işlemi yapılan çocuklarla ilgili klinik deneyimlerimizin paylaşılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı . Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Kasım 2010- Kasım 2013 tarihleri arasında pulmoner balon valvüloplasti işlemi uygulanmış olan çocuklar dahil edildi. Hastalardan sendromik olan yoktu. Pulmoner balon valvüloplasti işlemi, hastalar kateterizasyon laboratuarında genel anestezi altında entübe edilerek gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmaya yedisi kız, altısı erkek 13 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 2.9±3.74 yıl, yaş aralığı dört günlük-10 yaş arasında idi. Pulmoner darlık 10 hastada valvüler tipte olmasına karşılık, üç hastada valvüler ve infundibuler darlık birlikteydi. İşlemde monofoil kateterler kullanıldı, kateterlerin ortalama çapı 12.2 mm 6-20 mm idi. Balon/anülüs çap oranı ortalaması 1.21 1.1-1.33 olarak hesaplandı. Kalp kateterizasyonu sırasında pulmoner kapak üzerinde ölçülen basınç gradiyenti, işlem öncesinde ortalama 75 mmHg 40-120 mmHg , işlem sonrasında ise ortalama 36.4 mmHg 0-95 mmHg olarak ölçüldü. Hastalara ortalama üç kere dilatasyon yapıldı. Hastalardan dördünde darlık gradiyentinde anlamlı bir düşüş olmadığı için hastalar operasyona verildi, bir hastaya ise takiplerinde rezidü darlık geliştiğinden dolayı ikinci kere balon valvüloplasti işlemi yapıldı. Dört hastada % 30 hafif pulmoner yetmezlik tespit edildi, başka majör veya minör bir komplikasyon gelişmedi. Sonuç: Pulmoner balon valvüloplasti işlemi, pulmoner kapak darlıklarında, her yaştaki hastada ilk tedavi seçeneğidir. Güvenli ve etkili bir işlemdir. Balon/anülüs çap oranı 1.2-1.4 arasında olursa; başarı şansı daha yüksek ve komplikasyon gelişme ihtimali daha düşüktür