TÜRKİYE'DE HAYAT DIŞI VE HAYAT / EMEKLİLİK SİGORTA SEKTÖRÜNÜN FİNANSAL PERFORMANS ANALİZ VE DEĞERLENDİRİLMESİ - Yılmaz Akyüz; Zübeyde Kaya (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Sigorta riskten korunmayı sağlayan araçlardan biridir. Sigorta Sektörünün bireyler, şirketler ve kurumların karşılaştıkları farklı riskler etkili bir şekilde yönetilmesini sağlaması gibi birtakım önemli işlevleri bulunmaktadır. Sigorta Sektörü, ülke kalkınmasına doğrudan destek sağlayan önemli bir finans sektörüdür. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de hayat dışı sigorta şirketlerinin ve hayat\emeklilik şirketlerinin sektörel bazda 2007-2011 yıllarındaki finansal performansı çok kriterli karar verme yöntemi olan TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solutions) yöntemiyle değerlendirmektir. Analizde sektöre ait 10 adet finansal performans oranı ile bu kriterlere eşit ağırlıklar verilerek performans puanları elde edilmiştir. Çalışmanın sonucunda hayat dışı sigorta sektörün en başarılı yılı 2007, en başarısız yıl ise 2008 yılı olduğu ortaya çıkmış olup, hayat\emeklilik şirketlerinin en başarılı yılı ise 2007 iken, en başarısız yılın 2009 yılı olduğu ortaya çıkmıştır.