مروری بر روشهای تکمیل حفاظتی فرابنفش منسوجات طبیعی با استفاده از مواد جاذب فرابنفش - حامد احمدی; سیامک صفاپور (مطالعات در دنیای رنگ)
برای اولین بار جاذب‌های فرابنفش در سال 1928 در ضدآفتاب‌ها برای محافظت پوست انسان در برابر اثرات مخرب اشعه فرابنفش استفاده شدند. با آگاهی از مزایای فراوان این مواد، توسعه آنها روند رو به رشدی داشته و تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده است. در صنایع نساجی و فرش دستباف، اشعه فرابنفش با انرژی زیاد یکی از عوامل مخرب اصلی در افت خواص الیاف و رنگ پریدگی منسوجات رنگی به دلیل شکستن زنجیرهای پلیمری و تخریب ساختارهای آلی می باشد. به همین جهت، مطالعات زیادی برای استفاده از جاذب‌های فرابنفش مختلف در عملیات تکمیل منسوجات جهت بهبود ثبات نوری منسوجات رنگی و محافظت الیاف انجام شده است. در این مقاله، پیشرفت های حاصله در استفاده از جاذب‌های فرابنفش تجاری با تاکید بر مواد قابل استفاده در تکمیل منسوجات برپایه طبیعی الیاف طبیعی، رنگزاهای طبیعی، مواد جاذب فرابنفش طبیعی و ... مرور شده است. بطورکلی و با توجه به نتایج و روند مطالعات، آینده روشنی برای شناسایی و معرفی مواد جاذب فرابنفش نوین با خواص مطلوب و دوستدار محیط زیست پیش بینی می گردد.