Powinności rolników w świetle encykliki papieża Franciszka Laudato si’ - Ryszard Kowalski; Edward Grott (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Artykuł jest efektem analizy tekstu encykliki Ojca Świętego Franciszka, zatytułowanej Laudato si’. Analizę przeprowadzono pod kątem uwzględnienia, w tym papieskim dokumencie zapisów dotyczących rolniczej aksjologii i deontologii. Dążąc do obiektywnego przedstawienia myśli papieża, w artykule zamieszczono wiele cytatów zaczerpniętych z encykliki. Interpretując myśli trudno bowiem ustrzec się subiektywnego spojrzenia, wynikającego chociażby z zainteresowań badaczy, sposobu rozumienia i interpretacji tekstu, emocji towarzyszących lekturze. W artykule zwrócono uwagę przede wszystkim na te fragmenty papieskiej encykliki, które wskazują na złożoną genezę kryzysu ekologicznego, mającego główne przyczyny w moralnym upadku człowieka, zniszczeniu interpersonalnych relacji i zerwaniu jego więzi z Bogiem. W artykule zamieszczono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród rolników, aby wskazać na stan świadomości ekologicznej tej grupy zawodowej, co jest istotne we wdrażaniu do praktyki rolniczej myśli zawartych w encyklice. W podsumowaniu stwierdzono, że jest jeszcze nadzieja i są szanse na zażegnanie kryzysu ekologicznego, ale wymaga to zmiany filozofii postępowania i ograniczenia w życiu ludzi technokratycznego myślenia, konsumpcyjnego nastawienia i zastąpienia konformizmu aktywnym życiem, prowadzonym zgodnie z Ewangelią.