BİLGİ ÇAĞI İŞGÖRENLERİNİN DEĞİŞEN YETKİNLİKLERİ VE İŞLETMELERİN YETKİNLİK BEKLENTİLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ALAN ARAŞTIRMASI - Halil Saylı; Veysel Ağca (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Günümüzde işletmeler stratejilerini bilgi ve bilgi işgörenleri üzerine kurmaktadırlar. Bu iki faktörü etkin kullanarak yenilikçi uygulamalar ile farklılık meydana getiren işletmeler, yarışta bir adım öne çıkma fırsatını yakalamış olacaktır. Dolayısıyla, işletmeler kendilerine farklılık oluşturacak ve aynı zamanda rakipleri tarafından taklit edilmesi zor ya da mümkün olmayan yöntemler bulmak zorundadırlar. Bu yönü ile, hangi kaynak ve yetkinliklerin gelecekte işletmeler açısından stratejik önem kazanacağının ve farklılık oluşturacağının belirlenmesi temel yaklaşımlardan biri olmaktadır. Bu yaklaşımlardan biri, yetkinlik bazlı yönetimdir. İşletmeler yetkinliklerini belirleyerek ve kullanarak, diğerlerinden önde olma çabası içine girmektedirler. Bu çalışmada, stratejik bir faktör olarak önem kazanan kişisel yetkinlikler konusunda işletmelerin neler yaptıklarını araştırmak ve sektörel farklılıkları tespit etmek amaçlanmaktadır.