Szaleństwo zwyczajności – zwyczajność szaleństwa. „Rumble Fish” Francisa Forda Coppoli - Krzysztof Lipka (Kwartalnik Filmowy)
Film Rumble Fish (1983) wydaje się niedoceniony wśród osiągnięć F. F. Coppoli. Fabuła dotyczy relacji między dwoma braćmi uwięzionymi w beznadziejnym podmiejskim świecie – Rustym Jamesem (M. Dillon) i starszym, Motocyklistą (M. Rourke). Rusty James szuka dopiero swej drogi, a bardziej doświadczony Motocyklista, który jest daltonistą, lepiej rozumie dramat wolności i konieczności. Sytuacja bohaterów została sugestywnie ukazana w efektownej grze rzeczy-symboli. Główne opozycje zostają oddane przez niezwykły kontrast czarno-białego obrazu i kolorowych ryb w akwarium. Wymowne w filmie symbole trzeba traktować szeroko; są nimi wypchane i żywe zwierzęta, zegary, gra w bilard, motocykl. Także forma została przepojona symboliką – montaż, zdjęcia, gra świateł, chwilowy kolor, metonimiczne zabiegi na obrazie. W efekcie, w pozornie prostym i naturalnie płynącym filmie, mamy do czynienia z materią utkaną z motywów symbolicznych o wyjątkowej etycznej ostrości.