بررسی بسته‌بندی آثار موزه‌ای در جریان حمل‌ونقل با تأکید بر منسوجات - ندا کیانی اجگردی (علوم و فنون بسته بندی)
ازدیاد روزافزون موزه‌ها و نمایشگاه‌های هنری در چند دهه‌ی اخیر، تأمین و توجه به نیازهای حفاظتی آثار موزه‌ای و هنری را دوچندان نموده است، به‌ویژه مراقبت از آن‌ها در هنگام نقل‌وانتقال درون موزه‌ای و مبادلات برون موزه‌ای در سطح ملی و بین‌المللی مورد تأکید بوده است. در این‌ بین مرز حفاظت خارجی شی‌ء را بسته‌ای تشکیل داده که برای جابه‌جایی موردِ استفاده قرار گرفته و بر ایمنی و سلامت آن اثرگذار است؛ بنابراین، شناخت و توجه به انواع بسته‌ها و روش‌های بسته‌بندی آثار موزه‌ای ضرورت می‌یابد. در این راستا پژوهش حاضر با هدف مطالعه و بررسی بسته‌بندی آثار موزه‌ای و به‌خصوص پوشش دادن اشیایی که معمولاً در مجموعه‌های لباس و منسوجات موزه یافت می‌شوند، در پی پاسخ به این پرسش است که انواع بسته‌ها و روش‌های بسته‌بندی مناسب آثار موزه‌ای در جریان حمل‌ونقل کدام‌اند و بسته‌بندی منسوجات به چه شیوه‌هایی امکان‌پذیر است؟ روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و مطالب به شیوه کتابخانه‌ای و اینترنتی گردآوری شده است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که بسته‌بندی آثار مسطح به‌منظور حمل‌ونقل، معمولاً به چند روش شامل بسته‌بندی جداگانه، جمعی، صفحه‌ای، شیاردار و چمدانی انجام می‌شود و آثار سه‌بعدی به شیوه‌ی شناور، با استفاده از حایل و یا از طریق جعبه‌های دوگانه بسته‌بندی می‌گردند، در این‌ میان بسته‌بندی منسوجات با سه روش کلی استفاده از جعبه، آویزان نمودن و لوله کردن، صورت می‌گیرد.