Життя як мандрівка: подорожні нариси Петра Франка - Наталія Тихолоз (Pitannâ Lìteraturoznavstva)
Розкрито ранній період творчості Петра Франка (1890–1941) як представника літературної династії Франків (наймолодшого сина Івана Франка). Розвідка базується на історико-документальних (зокрема, архівних та бібліотечних) розшуках. Наукова новизна дослідження полягає в осмисленні подорожніх нарисів Петра Франка, які довгий час перебували поза увагою дослідників через заборону постаті Франкового сина у радянському літературознавстві. Життя Петра Франка обірвав тоталітарний сталінський режим, тому його доробок залишався поза увагою дослідників. Головну увагу зосереджено на розгляді подорожніх (мандрівних) нарисів, які з’явилися у доробку Петра Франка внаслідок захоплення спортом і туризмом. З’ясовано особливості нових тематичних жанрових різновидів нарисів і репортажів: скай-нариси і скай-репортажі (від англ. ski – лижі). Значна кількість текстів лижної тематики в його доробку та їхні наскрізні змістові й поетикальні особливості дають право говорити про цілісний скай-текст Петра Франка як явище спортивної й мандрівничої літератури і публіцистики. Розглянуто корпус текстів, об’єднаних топосом гір. Любов до мандрів Підгір’ям і Чорногорою, яку прищепив своїм дітям Іван Франко, знайшла відображення й у творчості його сина Петра. Стверджено, що син продовжував та розвивав гірський (а саме карпатський) текст свого батька (у його бойківсько-підгірському та гуцульсько-верховинському різновидах). Подорожні нариси Петра Франка збагатили гірський (карпатський) текст української літератури.