Vasilije Vajo Matić - lokomotiva BiH šumarstva - Grujo Bozalo; Mirko Delić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Neminovnost smrti donijela je 20. avgusta1981. godine potresnu vijest: preminuo je u Sarajevu VASILIJE VAJO MATIĆ, redovni profesor Šumarskog fakulteta u penziji, istaknuti stručnjak i naučni radniku oblasti šumarstva. Sahranjen je u rodnom mjestu Srpskim Moravicama u Hrvatskoj 22.avgusta.Toga dana šumarska nauka i struka izgubila je nenadmašnog naučnika, rijetko učenog, čestitog i skromnog čovjeka, koji je uživao veliki ugled u šumarskoj nauci i praksi ne samo u Bosni i Hercegovini već i šire, čovjeka koji se jednom rađa