FLASHINGUL CIBERNETIC: A FI INCRIMINAT SAU A NU FI INCRIMINAT? - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale)
Analiza legislației Republicii Moldova demonstrează că fapta de flashing cibernetic presupune caracteristici care nu neapărat sunt prezente în cazul faptelor prevăzute de normele penale și contravenționale în vigoare relevante. Aceasta denotă prezența unei lacune în legislația Republicii Moldova. Flashingul cibernetic încalcă dreptul prevăzut de art. 28 din Constituția Republicii Moldova și de art. 8 din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, sub aspectul protecției împotriva încălcării spațiului personal. Or, această faptă presupune trimiterea către victimă a unor informații cu caracter sexual nesolicitate, care pătrund în sfera privată a acesteia în lipsa acordului ei. Este oportună stabilirea răspunderii pentru flashingul cibernetic în Codul penal al Republicii Moldova. Cuvinte-cheie: flashing cibernetic, viața intimă a persoanei, consimțământul destinatarului, tehnologii informaționale, informație cu caracter sexual, violență sexuală, daune psihologice grave.