Uputstvo za bonitiranje lovišta mrkog medvjeda (Ursus arctos Linnaeus, 1758.) u BiH - Radoslav Bosiljčić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Ova uputstva imaju namjeru da pomognu upravljačima lovišta u izvršavanju potrebnih procjena kvaliteta staništa medvjeda u njihovim lovištima. Cilj takvih radnji omogućava upravljačima da odluče koje mjere treba da preduzimaju u održavanju efikasnog upravljanja u lovištima medvjeđe divljači. U prošlosti su staništa medvjeda u BiH nudila sve potrebne uslove koji su zadovoljavali životne potrebe ove značajne lovne divljači. Napredak civilizacije i stalni rast ljudskih potreba za prirodnim resursima su donosili značajno pogoršanje prirodnih uslova sredine. Kvalitet ishrane, potreba za mirom u lovištima i drugi faktori su se pogoršavali do nivoa koji je počeo da negativno utiče na kvalitet života ove izuzetne biološke vrste i vrijedne lovne divljači. Danas je njihova sudbina potpuno u rukama čovjeka jer oni samo mogu živjeti u velikim i neuznemirenim šumskim područjima i zdravim staništima. Kao i u slučaju drugih velikih karnivornih vrsta na vrhu lanca ishrane, medvjedi su najbolje mjerilo preostale prirodne otpornosti i elastičnosti sredine. Kvalitet staništa ustanovljen procjenom svih grupa faktora (biotski, abiotski, faktori negativne djelatnosti čovjeka i mjere dodatnog prihranjivanja u poenima), određivaju moguću gustinu populacije na 1000 ha lovne površine, iz kojih se kasnije može izračunati i sam kapacitet lovišta. U osnovi ovo je i bio cilj ovih uputstava, da odrede jedinstvena mjerila u procjeni kvaliteta staništa populacije medvjeda na našim područjima.