PARÇACIK SÜRÜ OPTİMİZASYONU YAKLAŞIMI İLE EMTİA PİYASASINDA PORTFÖY OPTİMİZASYONU - Ali Alagöz; Melih Kutlu (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Karar vermenin zorluğu ve matematiğin gelişimi, karmaşık sistemlerde en iyi çözüme ulaşmak için matematiksel uygulamaların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Matematiksel uygulamalardan biri olan optimizasyon yönetim, ekonomi, planlama, mühendislik gibi birçok alanda en iyi çözümü sunan yöntemleri içermektedir. Parçacık Sürü Optimizasyonu (PSO) tekniği popülasyon temelli sezgisel bir optimizasyon tekniğidir. Kuş veya balık sürülerinin sosyal davranışlarının benzetimi ile geliştirilmiştir. Parçacık Sürü Optimizasyonu tekniği çok parametreli ve çok değişkenli optimizasyon problemlerine çözüm bulmak için kullanılmaktadır. Bu çalışmada da Parçacık Sürü Optimizasyon tekniğinin teorik yapısı anlatılarak emtia piyasası ürünleri ile portföy optimizasyonu yapılmıştır.