Od ciekawostki do dyscypliny. Historia teorii badań nad wczesnym kinem - Łukasz Biskupski (Kwartalnik Filmowy)
Tekst jest sprawozdaniem z najważniejszych wydarzeń w procesie wyodrębnienia, profesjonalizacji i instytucjonalizacji subdyscypliny filmoznawstwa, jaką są badania nad wczesnym kinem. Opisuje kolejne paradygmaty teoretyczne zgodnie z klasyfikacją zaproponowaną przez Davida Bordwella: „teorię wielkich mężów”, „podstawową opowieść”, „wersję standardową”, jak również zdobywającą popularność od lat 70. tzw. rewizjonistyczną historię filmu. Opisane są również ostatnie teorie, metody i obszary zainteresowań badaczy wczesnego kina, takie jak film niefikcjonalny, koncepcja „kina atrakcji” czy szersze zagadnienia z zakresu wizualnej kultury popularnej.