Oqova Suv Terminlari - Dilobar Xurramova (Comparative Turkish Dialects and Literatures)
Maqolada tarixiy hayotimizda oqindi suv va u bilan bog‘liq atamalarning ifodalanishi, struktur qo‘llanilishi xususida mulohazalar bildiriladi. Xalqimiz tarixiga nazar tashlaydigan bo‘lsak, kanalizatsiya tizimi qadimgi davrlardanoq uning turmush tarzida muhim o‘rin tutganligini ko‘rishimiz mumkin. Xonadonlarimizdan oqindi suvlarni chiqarib tashlaydigan quvur yo‘llari va inshootlar bo‘lib, ular obrez, hanik, tazar, toshnov (dashnov) kabi turli so‘zlar bilan ifodalangan. Bu so‘zlar yer osti, yomg‘ir va ifloslangan suvlarni bir joyga yig‘ish hamda chiqarib tashlash uchun shaharlarda quriladigan qurilma yoki inshoot nomini anglatgan. Oqova suv va tozalash tizimi tarixida qo‘llanilgan bu so‘zlar tadqiq obyekti sifatida olinib tahlil qilindi.