Batı Kültüründe Oryantalizm, Müslüman Türkleri Ötekileştirme Çabaları Ve Çevirilerdeki İmgesel Yansımaları - Refika Zuhal Gılıç (Skad)
Bu çalışmadaBatı Oryantalizminin geçmişten günümüze Doğu halklarını yerme eğilimi; bubağlamda özellikle Müslüman Türkleri yermesinin tarihsel kökenlerini oluşturanedebiyat eserlerinde yer bulmuş yanlış bilgilerin aktarımı ve Batı’da veTürkiye’de saygınlığını koruyan büyük düşünür ve bilim insanlarının bu eserlereparalel yanlış bakış açılarına değinilerek ortaya çıkarılması hedeflenmiştir.Çalışmanın ilk bölümünde Alman edebiyatına damga vurmuş anı, günce, gezi vedeneme yazılarında yansıtılan ötekileştirilmiş Türk imgesi ve oryantalistizleri, ikinci bölümde ise İslam ve Türk imgesinin Kant, Herder, FreidrichEngels, Karl Marks, Hegel gibi ünlü düşünürlerce oryantalist bakış açısıylaaktarılması ve son bölümde ise 16.yy denemelerinde gerçeği yansıtmayan Türkimgesi ve oryantalist izler aktarılacaktır. Sonuç olarak, Avrupalılar gözündensunulan bilgilerden çıkarılması gerekenin öncelikle günümüzde hala karşımızaçıkan ve dayanaksız olan Müslüman Türk imajının basılı ve bizzat insanikaynaklarını tanıyarak, şeffaflık sınırları içerisinde bu imajı doğruyansıtabilmek için tarihsel, kültürel, dini zenginliklerimize sarılarak dahafazla uluslararası akademik çalışma yapılmasının elzem olduğu kanısınavarılmıştır.