Europska pravna ishodišta izvršenja obveze prebrojavanja i prijave podataka o putnicima i članovima posade broda - Željka Primorac (Poredbeno Pomorsko Pravo)
U radu se analiziraju europska pravna ishodišta izvršenja obveze prebrojavanja, prijave i prijenosa podataka o putnicima i članovima posade broda koji plovi u/iz luke EU-a (Direktiva 98/41/EZ, Direktiva 2002/59/EZ, Direktiva 2010/65/ EU i Direktiva (EU) 2017/2109). Ukazuje se na specifičnosti predmetnih rješenja i problematiku necjelovite implementacije europskog zakonodavstva u nacionalne pravne sustave država članica EU-a, što se posebno očitovalo u neusklađenim, kompliciranim i višestrukim postupcima prijave i prijenosa istovrsnih podataka o brodovima, uključujući podatke o ukupnom broju osoba na brodu (putnika i članova posade broda), a posljedično i na većem administrativnom i financijskom opterećenju za brodare.