Nieznany przekaz tekstu ,,Gaude, mater Polonia” w odnalezionym fragmencie rękopisu z Płocka - Paweł Figurski (Muzyka)
Celem niniejszego tekstu jest opisanie odnalezionego w Staatsbibliothek w Berlinie fragmentu późnośredniowiecznego rękopisu, który zawiera na fol. 1r oraz 4v przedwojenne pieczątki Biblioteki Seminaryjnej w Płocku. Na zniszczonych kartach znajduje się nieznany dotychczas przekaz tekstu średniowiecznego hymnu Gaude, mater Polonia. Utwór przekazany w berlińskim zabytku zachował kilka odmiennych lekcji niż najstarszy kompletny zapis tekstowo-muzyczny hymnu znany z antyfonarza kieleckiego (Biblioteka Kapituły, Ms. 1).