Методика вибору кроку дискретизації моделі в інформаційно-вимірювальних технологіях - Валерій Мазуренко (Challenges and Issues of Modern Science)
Мета. Основна мета дослідження полягає у розробці рекомендацій у формі методики, яка дозволяє проектувальникам встановлювати крок дискретизації для моделі симуляції під час її підготовки до інтеграції в інформаційно-вимірювальні технології, а також частоту дискретизації інформаційно-вимірювальних технологій під час їх впровадження в систему керування процесами в реальному часі. Методика має базуватися на характеристиках самої моделі та встановлювати прості, зрозумілі та зручні для застосування правила. Важливо, щоб кроки дискретизації можна було знаходити без проведення фізичних експериментів з реальними об’єктами. Дизайн / Метод / Підхід. У дослідженні використовуються теорія сигналів і систем, а також теорія керування. Методика ґрунтується на спектральних характеристиках сигналів, що циркулюють всередині спостережуваних/керованих об’єктів, та динамічних характеристиках цих об’єктів. Результати. У статті представлені формули для розрахунку значення кроку дискретизації на основі значення відносної похибки вибірки сигналу, а також на основі значень часових сталих, заданих у моделі об’єкта. Також представлено рекомендацію щодо того, як налаштувати це значення у співвідношенні з основним циклом системи реального часу. Теоретичне значення. Отримані результати розвивають прикладні методи теорії керування. Практичне значення. Запропонований метод має практичне значення завдяки наданню корисних інструментів для проектувальників систем реального часу, що спрощують процес визначення значень ключових параметрів системи. Оригінальність / Цінність. Досліджувана проблема є досить актуальною, оскільки не існує джерел, що пропонують просту та зрозумілу методику для її вирішення на практиці. Обмеження дослідження / Майбутні дослідження. Дослідження обмежене категорією вимірювальних та керуючих систем, які використовують модель об’єкта, що функціонує в режимі реального часу для оцінки параметрів, що безпосередньо не спостерігаються. Тип статті. Методологічна.