په کندهار پوهنتون کي د تازه‌کار استادانو د زده‌کړيزو ستونزو څېړنه له ۱۳۹۸ تر ۱۳۹۹ - قدرت‌الله نظري; محمود ابوالقاسمي (غالب)
دا څېړنه د کندهار پوهنتون د تازه‌کاره استادانو د زده‌کړيزو ستونزو د څېړني او پیژندنی په موخه په ترکيبی کړنلاره ترسره شوي ده. د ډیټا د راټول په کېفي مرحله کي د نیمه جوړښت لرونکي مصاحبی په وسيله او په کمّی مرحلی کي د پوښتنپانی څخه په ګټه اخیستنه ترسره شوي دي. کېفي ډیتا د مضامینو د تحلیل په کړنلاره او کمی ډیتا د SPSS26 سافت‌وير څخه په ګټه اخیستنی د فریدمن د رتبه‌بندي د ټسټ په واسطه تحلیل شوي دي. د زده کړي په برخه کي د نظر وړ نمونی په اساس په یاده څېړنه کي د زده کړي ستونزه یوه لويه او عمده ستونزه ده، لاسته راوړنې ښيي چي د تازه کاره استادانو لپاره د زده کړي ستونزه یوه لويه ستونزه ده. چي څو دانی ېي په لاندي ډول دي: ۱.‌ د زده کړي په برخه کي د تازه کاره استادانو تجربه نلرل؛ ۲. په ټولګی کي دننه د زده کوونکو د تعداد ډیروالی؛ ۳. د درسي منابعو کموالی او د لومړی لاس منابعو نه شتون؛ ‌۴. د نوي علم نه تولید ددي پخاطر چي معتبرو منابعو ته لاسرسي نلري؛ ‌۵. د تازه کاره استادانو لپاره کاری فرصت په نظر کي نه نیول