Abdullah b. Cahş - Fahrettin Haliloğlu; Muhammed İhsan Hacıismailoğlu (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
İslâm’ı doğru anlamak ve Hz. Muhammed’i (sas) daha yakından tanımak için sahâbîlerin hayatlarını incelemek büyük önem arz etmektedir. Zira sahâbîler, vahyin nüzulüne şahit olmuşlar, Hz. Peygamber’i bizzat görmüş, tanımış ve İslâm’ı doğrudan ondan öğrenmişlerdir. Sahâbeden Abdullah b. Cahş da İslâm’ı ilk kabul edenlerden biridir. O, İslâm’ın gizli tebliğ edildiği dönemde Allah’a ve onun Peygamberi’ne iman ederek Kureyş müşriklerinin tehditlerini göze almış ve İslâm’a büyük hizmetlerde bulunmuştur. Batn-ı Nahle Seriyyesi ile Bedir ve Uhud gazvelerine iştirak etmiştir. En büyük arzusu olan şehadete ise Uhud’da erişmiştir. Hz. Peygamber’in akrabası olmasının yanı sıra aynı zamanda onun güvenip itimat ettiği ve istişarede bulunduğu insanlardan biri olmuştur. Bu çalışmada ulaşabildiğimiz kaynaklar çerçevesinde Hz. Peygamber’in davete başladığı süreçte Allah’ı ve onun Peygamber’ini tasdik edenlerin öncülerinden Abdullah b. Cahş’ın biyografisi ele alınacaktır. Araştırmalarımıza göre Abdullah b. Cahş hakkında Batn-ı Nahle Seriyyesi bağlamında birtakım çalışmalar var olmakla birlikte, akademik alanda onun hayatı ve şahsiyeti hakkında spesifik bir çalışma bulunmamaktadır. Bu sebeple onun derli toplu bir biyografisini ortaya çıkararak hakkında yapılacak çalışmalara katkı sunmayı amaçladık.