İŞLETME YÖNETİMİNİN ALDIĞI KARARLARDA MUHASEBE BİLGİ SİSTEMİNİN ETKİSİ VE ÖNEMİ: KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERDE BİR ARAŞTIRMA - Hasan Yavuz; Yaşar Öz (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
İşletmelerin içinde bulunduğu yoğun rekabet ortamı gün geçtikçe şiddetini arttırmaktadır. Bu ortamda işletmelerin faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmeleri, bilgiyi ve bilgi teknolojilerini etkin kullanmalarına bağlıdır. İçinde bulunduğumuz çağa da adını veren “bilgi” işletmeler için en önemli sermayelerden birisidir. Bilgi çağında bilginin önemini anlayan ve bu bilgileri, bilgi sistemleri aracılığıyla aktif olarak kullanabilen işletmeler başarılı olacaktır. Bu çalışma ile amaçlanan işletme yönetiminin aldığı kararlarda muhasebe bilgi sisteminin ve muhasebe bilgilerinin önemine dikkat çekmektir.Bu çalışmada muhasebe bilgi sisteminin işletme yönetimi tarafından alınan kararlar üzerindeki etkileri araştırılmış ve muhasebe bilgi sistemini etkin kullanmanın işletmelere sağlayacağı faydalar üzerinde durulmuştur. Bartın ilinde faaliyet gösteren KOBİ’ler üzerinde yapılan anket çalışması ile işletmelerin muhasebe bilgi sistemleri incelenmiş, işletme yöneticilerinin muhasebe bilgilerine verdikleri önem düzeyleri ölçülmeye çalışılmış ve işletme yöneticilerinin muhasebe bilgi sistemi tarafından üretilen muhasebe bilgilerinden yararlanıp yararlanmadıkları tespit edilmeye çalışılmıştır.