Yetişkin Öğrenenlerin Güdüsel Yönelimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma - Fatma TEZCAN; Ahmet DUMAN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, Muğla Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen kurslara katılan yetişkin öğrenenlerin güdüsel yönelimlerinin belirgin özelliklerini ve kursa katılma nedenlerini Houle’un yetişkin öğrenenler sınıflandırmasına dayalı olarak belirlemektir. Araştırmada veriler bir nitel araştırma yöntemi olan görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Araştırmanın çalışma evreninde “Yetişkin Öğrenenlerin Güdüsel Yönelimleri Anketi”ne yanıt veren yetişkin öğrenenlerden en yüksek puan alan 58 yetişkin öğrenen yer almaktadır. Araştırma bulgularına göre, üç güdüsel yönelimin tanımlayıcı özellikleri ortaya çıkmıştır. Kursa katılma nedenlerine ilişkin olarak her bir güdüsel yönelimin kendi tipik özelliklerini yansıttığı görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında, daha etkin bir öğrenme ortamı oluşturmak için yetişkinlere yönelik eğitim/öğrenme etkinliklerinin güdüsel yönelimlere göre düzenlemesini önerilebilir