Про доцільність застосування суборбітальних ракет-носіїв для відведення космічних об’єктів з низьких навколоземних орбіт - Владислав Пророка; Микола Дронь; Анатолій Абатуров (Challenges and Issues of Modern Science)
Зростання кількості нефункціонуючих космічних об’єктів, що знаходяться на низьких та середніх орбітах все більш гостро ставить задачу їх відведення у щільні шари атмосфери з метою запобігання ситуацій їх зіткнення між собою та зростання засміченості цих ділянок навколоземного простору. Останніми роками запропоновано велику кількість засобів відведення (систем уводу) об’єктів космічного сміття (ОКС) [1]. Майже всі запропоновані рішення передбачають виведення таких пристроїв на орбіти з параметрами близькими до параметрів орбіти ОКС, з подальшим зближенням засобу відведення та об’єкту, що необхідно відвести. Деякі пристрої здатні відвести лише один крупногабаритний об’єкт космічного сміття, інші виконують операції переходу між орбітами, на яких знаходяться ОКС з метою захоплення декількох таких об’єктів.